Inleiding

Beste ouder, verzorger of lezer,
Welkom! Je leest in de Campusgids van Campus aan De Lanen.

Hierin vind je  een weergave van onze visie en grondwaarden en daarnaast geeft de gids praktische informatie over de waarden-gestuurde organisatie op Campus aan De Lanen. De Campusgids wordt de komende tijd aangevuld, omdat er ingespeeld wordt op meest actuele en relevante ontwikkelingen (passend bij de situatie van nu).  Dit betekent dat wij –team Campus aan De Lanen- de gids als groeidocument aan je presenteren.

De wortels van Campus aan De Lanen

De oorsprong
Signum Onderwijs riep in mei 2017 een projectgroep in het leven. Een bevlogen groep professionals ging aan de slag met  een veelbelovende opdracht: het ontwerpen van een eigentijds opvang- en onderwijsconcept dat past bij de actuele ontwikkelingen in de maatschappij én dat aansluit bij de buurt De Lanen in de Groote Wielen (Rosmalen). Ruim een jaar lang heeft de projectgroep op allerlei manieren onderzoek gedaan om tot een fundering te komen waarop een nieuw kindcentrum kon worden gebouwd. Er zijn talrijke overlegmomenten geweest, er is literatuuronderzoek gedaan, experts en professionals hebben meegedacht en meegelezen, er zijn lezingen en workshops bijgewoond en er zijn inspirerende praktijken bezocht (waaronder een aantal in Noorwegen). Na deze fase is een concept opgeleverd dat ten grondslag ligt aan Campus aan De Lanen. Er zijn partners gezocht en er is een zoektocht gestart naar mensen die dit concept handen en voeten konden gaan geven. Het moment was daar: Campus aan De Lanen kon van start! Op 20 augustus 2018 opende Campus aan De Lanen voor het eerst haar deuren in een tijdelijke voorziening aan de Lunersingel 181 te Rosmalen. Vijftien kinderen zijn vanaf dag 1 gestart. Met deze groep kinderen en het team worden de grondwaarden van Campus aan De Lanen vormgegeven, doorleefd en uitgebouwd. Elke maand groeit de groep door nieuwe aanmeldingen. De kinderen van het eerste uur nemen de nieuwelingen in de waarden. Een organisatie in ontwikkeling dus! In schooljaar 2021-2022 zijn we gestart met 70 tussen 0 en 4 jaar en 130 kinderen tussen 4 en 15 jaar.

In volle groei
Campus aan De Lanen staat middenin een bruisende wijk in aanbouw (de Lanen en Centrum in de Groote Wielen). Dit betekent dat er de komende jaren een groei in aanmeldingen op de Campus wordt verwacht. Campus aan De Lanen gaat in de kerstvakantie 2021 verhuizen naar het nieuwe gebouw, midden in het groen, in het hart van de wijk.

Ruimte binnen!
De naam

Campus aan De Lanen is er voor kinderen van 0 tot 15 jaar. Het woord “kindcentrum” is dus niet treffend, want daar gaat het over de doelgroep 0 tot 12 jaar. “Campus” drukt de functie van het gebouw uit en zegt iets over de gevarieerde doelgroep: er wordt verwonderd, gewerkt, ontwikkeld, geleerd, onderzocht en ontdekt. Dit woord ademt dynamiek, vitaliteit, energie en ontwikkeling. Daar gebeurt wat!

Het woord “campus” kent zijn oorsprong in de Latijnse taal en betekent “open ruimte”. Dit is zien we terug aan de indeling van het gebouw, maar ook in de manier waarop we kinderen begeleiden op Campus aan De Lanen: we staan kinderen bij in hun ontwikkeling door het geven én nemen van ruimte. “aan De Lanen” heeft eveneens meerdere betekenissen. Allereerst de naam van de buurt waarin de campus ligt: deze grenst aan de buurt “De Lanen” in de Groote Wielen.

Maar ook het spreekwoord “de paden op, de lanen in” sprak aan, omdat de zin een onderzoekende, avontuurlijke houding uitspreekt: we trekken erop uit, we kijken vooruit.

“Midden in het groen,
in het hart van de wijk”

Inleiding Campusgids2